La missió DART de la NASA obrí una nova era de la defensa planetària activa, esdevenint el primer impactador cinètic que aconseguí desviar un asteroide. Fruit de l'experiment vam aconseguir retallar en 33 minuts el període orbital de revolució de l'asteroide Dimorfos al voltant de Didymos. Ara continuem les investigacions amb la nova missió Hera de la ESA, ja en ruta cap a aquest sistema d'asteroides binari per seguir aprenent sobre l'estructura i la composició dels asteroides que solen colpejar la
Terra. En la xerrada, explicarem la nostra participació en aquestes missions i els experiments que s’estan realitzant per tal de conèixer el paper fonamental dels meteorits com a exemples dels materials formatius d'asteroides, la cerca de recursos minerals i, fins i tot en astrobiologia, com a catalitzadors de la química orgànica complexa si són en les condicions adients.
Josep Maria Trigo és doctor en Astrofísica per la Universitat de València (2002). Entre 2003 i 2005 va ser investigador postdoctoral a UCLA on es va especialitzar en asteroides i meteorits. Tornà a Catalunya l’any 2005 per treballar a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC/IEEC) on el 2009 va crear el Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries. A hores d’ara és Investigador Científic del CSIC. Ha participat en diverses missions espacials: Stardust i DART (NASA), i forma part de l’equip investigador de la missió HERA (ESA) que visitarà aquell asteroide per caracteritzar-lo i analitzar les conseqüències de l’impacte de DART. És un apassionat de la divulgació científica, havent publicat una dotzena de llibres, l’últim essent: “La Terra en perill: l’impacte d’asteroides i cometes” (Edicions de la Universitat de Barcelona), millor llibre de ciència i tecnologia 2023 per la Xarxa Vives d’Universitats.